Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır?
Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır?
Mutfak temizliği belki de temizliğin en önemli bölümüdür. Mutfağı temizlerken sert kimyasallardan ve aşındırıcı etkiye sahip temizlik maddelerinden uzak durmak önemlidir. Daima suya ya da mümkün olduğunca yumuşak bir su ve deterjan karışımına güvenin. Yüzeyleri temizlemek için yumuşak, tüy bırakmayan bir bez kullanın ve çizilmelere neden olabileceğinden mikrofiber bez kullanmaktan kaçının. Seçtiğiniz mutfak temizlik ürünleri her zaman göze çarpmayan bir yerde deneyin. Söz konusu ürünün asil yüzeylere herhangi bir olumsuz etkisinin olmamasını sağlamaktır. Temiz su veya birkaç damla bulaşık deterjanı genellikle yeterlidir. Mutfağı temizlemek için iyi bir ev çaresi kabartma tozudur. Sitrik asit ve mısır nişastası ile karıştırıldığında, mutfaktaki yağlı ve kireçli kirleri kavrar. Ancak dikkatli olun: Granit veya mermer gibi hassas yüzeylerde kullanmayın.
Her mutfağın yılda bir veya iki kez derinlemesine temizlenmesi gerekir. Başka hiçbir yerde, yemek pişirmekten veya yemek yemekten, yüzeylerde bu kadar çok yağ ve kir birikmez. Ama tam da orada yemekle çalıştığınız için mutfak aslında evinizdeki en temiz ve en hijyenik yer olmalı. Fayanslardaki su sıçramaları, fırınlar, kireçli armatürler – bu ipuçları ve ev ilaçları ile mutfağı yeniden parlak hale getirebilir ve mutfak temizliği ile ferahlamış hissedebilirsiniz.
Mutfak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Mutfak temizliği için yapılacak ilk şey güzel bir temizlik planıdır. Hangi görevlerin ve ne sıklıkta yapılması gerektiğini yazın ve günlük görevlerin aile üyeleri arasında bölünebileceğini unutmayın. İşbirliği yaptığınızda her şey daha kolay hale gelir!
Yalnız yaşıyor olsanız ve görevleri aile üyelerine, eşlere veya oda arkadaşlarına devredemeseniz bile, bir temizlik planı işleri kolaylaştırabilir. Her şeyi hatırlamak kolay değil ve her şeyi yazmak tembelliğin üstesinden gelmek için de bir teşvik görevi görüyor. Bu yüzden bir kâğıt kalem alın (veya telefonunuzdaki zaman yönetimi uygulamasını açın) ve planınızı yapmaya başlayın.
Bu yapıldıktan sonra, temizlemeniz gereken mutfak temizlik ürünleri almanın zamanı geldi: deterjanlar, çeşitli cihazlar ve farklı yüzeyler için özel deterjanlar, süngerler, eldivenler, süpürgeler, bezler vb. Elinizin altında ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olun, böylece işinizi en havalı şekilde bölmek zorunda kalmazsınız!
Sirke mükemmel bir doğal temizleyici üründür. Bu ürünü kullanmak kadar satın almak da kolaydır. Sirke ile mutfak dolabı temizliği, zemiz ve buzdolabı temizliği gibi pek çok işlem yapılabilmektedir.
Buzdolabı Temizliği
Mutfak temizliğinde en önemli bölgelerden biri buzdolabı temizliğidir. Buzdolabından ve ne sıklıkla temizlenmesi gerektiğinden bahsedelim. Bu sadece bir tavsiye, tabi ki bir kılavuz ve tabii ki mutfağınızı her temizlediğinizde buzdolabını da temizlemek zorunda değilsiniz. Mutfak temizliği haricinde buzdolabı temizliğini daha çok her ay öneriyoruz. Buzdolabınızı temizlememeniz gereken tek zaman, yıllık bahar temizliğidir. Çünkü su, buzdolabında doğal olarak oluşur ve belirli yerlerde hızla birikebilir. Yiyecek ve içecekler de leke, ufalanma veya bulaşma bırakabilir, yani teorik olarak burada her gün olabilir, temizliğin gerekli olduğunu. Öyleyse neden buzdolabını her gün temizlemiyorsunuz? Elbette, mutfağın belirli alanlarını her gün temizleyebilirsin ve temizlemelisin. Buna yağlı mutfak dolabı temizliği ya da lavabo dâhildir.
Buzdolabı temizliği kolay yapılmaz. Rafları çıkarın, sebze çekmecelerini temizleyin, içecek bölmelerini temizleyin. Tüm bunlar uzun zaman alır. Ancak bu temizlik yine de düzenli aralıklarla yapılmalıdır, çünkü buzdolabında saklansalar bile bozulabilen sıvılar ve yiyecek artıkları buzdolabında toplanır.
Fırın Temizliği
Fırının temizlenmesi genellikle yoğun emek gerektirir. İç kısımdaki kaçınılmaz yiyecek artıklarının kimyasal yardımcılarla temizlenmesi gerekir. Ancak, birçok üretici artık cihazlarına bakım teknolojisi kuruyor. Birçoğu için en iyi çözüm pirolitik kendi kendini temizlemedir: Fırın 600 °C’ye kadar ısınır ve kir kalıntılarının yanmasını sağlar. Yapmanız gereken tek şey, küle dönüşen tortuları nemli bir bezle silmek.
Pek çok üretici, hiç tortu kalmaması için özel yapışmaz kaplamalı fırın duvarları üretir. Bu şekilde, kir ilk etapta yapışmaz ve kolayca silebilirsiniz.
İpucu: Ayrıca fırın temizleyicileri gibi özel mutfak temizlik ürünleri veya su ile birlikte kabartma tozu gibi ev ilaçları da yardımcı olur. Karışımı kire köpürmeye başlayacak ve böylece yanmış bölgeleri gevşetecek şekilde uygularsınız. Yaklaşık 30 dakikalık bir maruz kalma süresinden sonra süngerle silebilirsiniz.
Bulaşık Makinesi Temizliği
Bulaşık makinesi ayda bir temizlenmelidir, bunun için özel bulaşık makinesi mutfak temizlik ürünleri uygundur. Temizleme zamanı geldiğinde aşağıdakileri yapın:
- Eleği ev deterjanları ile temizleyin: Eleği makineden çıkarın – cihazınızla nasıl çalıştığından emin değilseniz, kullanım talimatlarına bakın – ve akan su altında durulayın. İnatçı kir ve yağ lekelerinden kurtulmak için genellikle biraz bulaşık deterjanı veya sirkeli su eklemek yeterlidir. Aynısını çıkarılabilir sepetlerle de yaparsınız.
- Püskürtme kollarını çıkarın: Makinenin püskürtme kolları yıkama işlemi sırasında suyu kirli bulaşıkların üzerine döner bir hareketle dağıtır. Ancak bunlarda bile zamanla yemek artıklarından kaynaklanan ve cihazın performansını sınırlayan tortular oluşur. Bu nedenle, çoğu bulaşık makinesinde kolay olan püskürtme kollarını çıkarmalı ve akan su altında da yıkamalısınız. Bir kürdan ile tıkanıklıkları kolayca kaldırabilirsiniz.
- Tahliyeyi kontrol edin: Tahliyeyi tıkayan yiyecek kalıntısı olup olmadığını kontrol edin, varsa eldivenle çıkarın.
- Makineyi durulayın: Bulaşık makinesini bir kez çalıştırın ve normalde yaptığınız gibi bir bulaşık makinesi tableti veya tozu kullanın. Bu aynı zamanda bulaşık makinesinin içini de temizler. Bunun için özel temizlik maddeleri de kullanabilirsiniz.
- Lastik contaları temizleyin: Durulama döngüsünden hemen sonra, kalan nemi nemli bir bezle lastik contaları temizlemek için kullanmalısınız. Sonuçta, zamanla yağ ve kir birikintileri burada yerleşmiştir.
Lavabo Temizliği
Mutfak temizliği için en önemli diğer adım da lavabo temizliğidir. Lavabonun sağlığa uygun olarak temiz kalması için, düzenli olarak ılık su ve bulaşık deterjanı ile yıkanmalıdır (bu, yağı çözer ve antibakteriyel etkiye sahiptir). Paslanmaz çelik bir eviyeyi optik olarak temiz tutmak için kabartma tozu ve bir fırça ile ovalamanız tavsiye edilir. Seramik veya plastik bir lavabo ile temizlik yaparken daha dikkatli olmalısınız, temizlemenin en iyi yolu yumuşak bir bez veya sünger ve biraz bulaşık deterjanı veya çok amaçlı temizleyicidir. Sitrik asit kireç birikintilerine karşı yardımcı olur – yeni birikintileri önlemek için lavabo her gün mikrofiber bir bezle (tercihen her kullanımdan sonra) kuru olarak ovalanabilir.
Temizledikten sonra lavabonuzu daima mikrofiber bir bezle ovarak paslanmaz çelik ve kompozit malzeme üzerindeki kireç lekelerini önleyin. Ancak kireç tortusu oluşmuşsa, sirke özü veya özel temizlik maddeleri yardımcı olacaktır. Ancak, mutfak temizlik ürünleri kullanırken lütfen üreticinin talimatlarına dikkat edin.
Mutfak Zemini Temizliği
Kırıntılar ve diğer kaba kirler, önce bir elektrikli süpürgeyle çıkarmanız gereken mutfak zemininde hızla birikir. Genel olarak, paspaslamaya ek olarak, zemini çizmemek için mutfağı düzenli olarak süpürmelisiniz. Daha sonra nemli bir bezle silebilirsiniz. Derin kire ulaşmak için daha sonra sirke ile tekrar silebilirsiniz. Karıştırma oranı: 1’e 1’dir ve tamamen yeterli olduğu ve zemin korur. Ayrıca sirke, pahalı temizlik maddeleri kullanmaktan önemli ölçüde daha ucuzdur. Sirke ile mutfak dolabı temizliği de yapmak mümkündür.
Süper Ev Temizlik Fiyatları En uygun, profesyonel ve güvenilir SÜPER TEMİZLİK