Derinlemesine Halı Temizliği; Halı Temizleme Nasıl Olmalı?

Derinlemesine Halı Temizliği; Halı Temizleme Nasıl Olmalı?

Derinlemesine Halı Temizliği; Halı Temizleme Nasıl Olmalı?
Derinlemesine Halı Temizliği; Halı Temizleme Nasıl Olmalı?

Halı temizleme pek çok açıdan önemlidir. Çünkü evlerde ihtiyaç duyulan halılar her gün kirlenmektedir. Sürekli yürümek, yemek yemek ve halının üzerinde çeşitli eşyalar bırakmak halının zamanla kirlenmesine neden olmaktadır. Eğer halıları düzenli olarak temizlemezseniz, bir süre onları kullanamazsınız. Halının sadece elektrikli süpürge ile temizlenmesi yeterli değildir. Bundan dolayı gerekli diğer işlemlerin de yapılması önemlidir. Böylelikle halı temizliği ile halıların kullanım ömrü uzatılabilir.

Halı temizleme veya sonrası için aklınızda bulundurmanız gereken ipuçları, halıyı daha iyi temizlemenize ve halıya zarar vermemenize yardımcı olacaktır. İşinizi kolaylaştıracak ve halınızın ömrünü uzatacak ipuçlarını şu şekildedir:

  • Kimyasal açısından zengin ürünlerden kaçının ve mümkün olduğunca doğal ürünler kullanın.
  • Kabartma tozu bakteriyi çok etkili bir şekilde öldürme yeteneğine sahiptir, sirke kokuları gidermede çok etkilidir ve soda ve mısır nişastası yağ lekelerini çıkarmada çok etkilidir.
  • Sakız veya şeker gibi yapışkan lekeler için, lekeyi soğutmak ve daha sonra çıkarmasını kolaylaştırmak için halıya buzla bastırın.

Halı Temizliği İçin Alırken Bilmemiz Gerekenler

Nasıl ki kıyafetlerinizi sürekli yıkamak ve temizlemekle kullanıyorsak, halılar da öyle olmalıdır. Halı kirlenmeye başlarsa, halıyı temizlemek için doğru yöntemi kullanın. Bu açıdan halının çeşidi halı temizliği konusunda büyük bir rol oynamaktadır. Halı seçerken en büyük hata sadece halının görüntüsüne odaklanmak ve hijyen gibi çok önemli konuları ihmal etmektir. Satın aldığınız halı kolayca süpürülemiyorsa ve tam bir temizlik için farklı bir işlem uygulamanız gerekiyorsa satın aldığınız halının uygun olmadığını söylemek mümkündür.

Halı Nasıl Silinmeli?

Evde halı temizliğinde kullanılan başlıca ürünler halı şampuanı ve halı temizleyicileridir. Halıyı evde doğal bir şekilde temizleyebilirsiniz. Kabartma tozu ve sirke bakterileri öldürmek ve halıları temizlemek için kullanılır. Su emen bir elektrikli süpürgeniz yoksa halıyı süngerle temizleyebilirsiniz. Halıları temizlemek için kullanılan en önemli araçlar süngerler, mikrofiber bezler veya sünger paspaslardır. Halının cinsine göre malzeme seçimi yapmanız gerekmektedir. İpek, saç ve el dokuması kilimler başka yollarla silinir. Standart bir kiliminiz varsa yukarıdaki malzemeleri kullanabilirsiniz. Temizlemeden önce halıyı süpürmeniz gerekir. Önce şampuan su ile karıştırılır. Ardından bir süngeri veya bezi suya batırın ve silerek temizleyin. Ancak bu noktada halı temizliği yaparken halıların yıpranmamasına özen göstermelisiniz. Kısaca halı silmek için aşağıdaki adımları uygulamalısınız:

  • İlk önce, tozu temizlemek için halıyı süpürün.
  • Halıyı derinlemesine temizlemek için beyaz sabun veya şampuan kullanabilirsiniz. Halınızı temizlemek için beyaz sabun kullanıyorsanız, saf beyaz sabunu sıcak suda eritebilirsiniz. Bu suyu hazırladıktan sonra halıyı temizlemeye başlayabilirsiniz.
  • Havlu gibi yumuşak bir bezi hazırladığınız halı temizleyicisine batırarak halıyı silmeye başlayın.
  • Halının tamamını sildikten sonra, bezi silkeleyin ve halıyı temiz su ve bir bez ile durulayın.

Halıdaki Tozu Temizleme

Kir ve tozlar halının üst kısmına yapışır ve halının kötü görünmesine neden olur. Bu nedenle halılar düzenli olarak temizlenmelidir. Aksi takdirde bu toz ve lekeler zamanla mikroorganizmalarda değişikliklerle kokular oluşturabilir. Bu, sağlık için büyük bir tehlikeyi temsil eder. Lekeleri temizlemeden önce, kiri, tüyleri, kılları ve tozları temizlemek için halıyı süpürün. Ayrıca mobilyaların altını da temizleyin. Elektrikli süpürgenin başlığını bir kanepe, sandalye veya yatağın altına yerleştirin veya mobilya, sandalye gibi hafif mobilyalar ise, elektrikli süpürge başlığını yana doğru hareket ettirin ve süpürün. Süpürgelikler arasındaki boşluğu temizlemek için elektrikli süpürge ataşmanları kullanın. Bu sayede halı temizleme konusunda ilk adımı bitirmiş olursunuz.

Halı Temizliğinde Silme İçin Ne Kullanmalıyız?

Halı temizleme için doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Temizlik için sirke, kabartma tozu, su ve deterjan kullanın. İlk adım halıyı süpürmektir. Büyük bir kapta bir çay kaşığı kabartma tozu, bir çay kaşığı çamaşır tozu veya çeyrek bardak yumuşatıcı ve çeyrek bardak ekleyin. Sirkeyi yarım bardak su ile karıştırın. Karışım köpürecektir. Karışımı bir sprey şişesine dökebilir ve lekenin üzerine püskürtebilirsiniz. Birkaç saat leke üzerinde oturmasına izin verin. Daha sonra lekeyi çıkarmak için ıslak sünger, sünger silecek veya mikrofiber bez kullanabilirsiniz. Leke inatçıysa, bir fırça kullanabilirsiniz. Ancak bu aşamada halıyı yıpratmamalısınız. Bu yüzden kesin bir çözüm istiyorsanız halı yıkama şampuanı kullanabilirsiniz.

Halı Temizleme; Silme Bezi Önemli Mi?

Halıyı temizlerken, yıpranmasını önlemek için halıyı mümkün olduğunca kuru tutmaya özen gösterin. Bu açıdan fazla su tutmayan bir mikrofiber bez iyi bir seçimdir. Mikrofiber bezlerin son yıllarda artan popülaritesi, tasarımı ve dokusu sayesinde yüzeyde iz ve leke bırakmayan bir temizleme işlemi sağlamaktadır. Toz alma, cam temizleme, ekran temizleme ve kuru temizleme gibi birçok alanda kullanılan bu bezler, mıknatıs gibi tozları çekerek temizliği kolaylaştırır. Mutfakta kullanılmak üzere tasarlanan mikrofiberbezler, halı temizleme konusunda da sizlere yardımcı olmaktadır. Mikrofiberin dokusu sayesinde cam, kristal, çelik vb. yüzeylerde kireç veya kuru iz oluşma olasılığı yoktur. Ayrıca silme bezinin seçiminin yanı sıra aşınmayı mümkün olduğunca önlemek için yumuşak kıllı bir fırça seçmelisiniz.

Halı Yıkamanın En İnce Detayları

Halı temizliği için haftada en az bir kez halıyı süpürmeli ve yılda en az iki kez yıkamalısınız. Evde halı yıkamak için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekir:

  • Öncelikle halıyı iyice temizleyin. Bu nedenle çamaşır makinesine yapışan kirler kolaylıkla temizlenebilir. Halı sarıysa, çok fazla ovmamak için temiz bir bezle silin. Bunu yapmak için, ağartıcı içermeyen bir bulaşık yıkama solüsyonu kullanın ve ardından ılık suya batırın.
  • Ardından ılık su ile durulayın. Elde yıkama için kullanım kılavuzunda anlatılan özel halı şampuanını kullanabilirsiniz.
  • Halının kurumasını zorlaştırmamak için çok fazla su serpmemeye veya halıya zarar vermek için çok fazla güç kullanmamaya dikkat edin.
  • Elektrikli süpürgenizin su emme özelliği varsa kurumayı hızlandırmak için kullanabilirsiniz.
  • Halı temizleyici kullanıyorsanız, etikette belirtilen miktarda halı şampuanını temiz suya ekleyin.
  • Halının hepsini yıkadıktan sonra, suyu emmesi için fazla suyu alın.
  • Son olarak halıyı kurumaya bırakın. Renklerin zarar görmemesi için doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamaya ve havalandırılan bir yerde kurutmamaya dikkat edin. Halının üzerinde deterjan kalıntısı kalmasından endişe ediyorsanız aynı miktarda sirke ve su ile halıyı tekrar yıkayabilirsiniz. Bu işlem halıdaki deterjan kalıntılarını giderir.

Halı Temizleme-Yıkama Fiyatları

Halı temizleme fiyatları hesaplamasında halının eni ve halının uzunluğu çarpılmaktadır. Bu açıdan fiyatın belirlenmesindeki en büyük etken halıların boyutlarıdır. Bunun yanı sıra halının çeşidi de fiyatları değiştirmektedir. Her halıda aynı uygulama ve ürünler kullanılamayacağı için fiyat dalgalanmaları normaldir. Kabarık bir halının temizlenmesi karmaşık ve zor bir konudur. Bu yüzden özel bir makine kullanılmalıdır. Halı çeşitleri ve metrekareleri farklı olduğu için fiyatlar da farklılık göstermektedir. Bunun yanı sıra halılarda kullanılan ürünler ve halı için uygulanacak olan işlemler de fiyatların değişmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı net bir fiyat bilgisi için halı yıkama şirketleri ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Süper Ev Temizlik Fiyatları En uygun, profesyonel ve güvenilir SÜPER TEMİZLİK